dinsdag 25 oktober 2016

Bölles Bunter in ut Wèld Weste, nommer zes VI

Van De Engelen
 naar Sint Franciscus:
allemaal missiestaties
De uitzichten vanaf de steile hellingen in San Francisco zijn onbeschrijflijk. Foto Hotel Fairmont 


Dinsdag 16 mei 2000, 19.38 uur. Hotel York, 940 Sutterstreet San Francisco CA94109. Twee dagen in  SF is natuurlijk veel te kort. Het aller-,  allereerste wat ik van San Francisco zag, was een grote verzameling Conium maculatum, ook wel Dolle Kervel of Gevlekte Scheerling genoemd, bovenop de helling van Twin Peaks en daarbij veel Knopig Helmkruid op zijn Californisch ertussen in. En dan het prachtig uitzicht over die rare  baai, waarlangs de stad gebouwd is op steile heuvels. Tweehonderd kilometer ten zuiden van San Francisco begonnen we maandag 15-05 te rijden in de bus van Rudy Montoya uit Palm Springs en Eric de Jong uit Leeuwarden, Friesland. Onze eerste fotostop is bij een fabuleus stuk rotskust bij Pacific Grove in de buurt van de plek waar John Denver neerstortte met zijn vliegtuigje en omkwam. We zien bij een golfterrein tien herten in de begroeiing lopen. En tussen de rotsen in het schuimige brandingwater ontdekt een van onze expeditieleden een echte zeeotter. Op sommige punten langs de kust zijn de rotsen en soms ook de voortuinen van de huizen met prachtige helderroze stukken bloembegroeiing bedekt. Mesembryanthemum chilense weet Eric zijn eerste botanische determinatie rond te krijgen. Er groeit ook nog een veel grotere soort M. of ijsbloem met bloemen in diverse kleuren. We vertrekken in Monterey met regenachtig weer. Ons ontbijt met bananen en thee doen we in een soort zeeveranda, waar ik al eerder over schreef (zie maandag 15 mei).

 Als we SF naderen via de Junipero Serra, genoemd naar de franciscaan die 21 missiestaties (kloosters) bouwde langs de kust van Californië inclusief San Francisco, zien we aan beide kanten mooie lage tuinhuisjes. Prachtig, wat een verschil met al die wolkenkrabbers in NY en Manhattan. SF is veel meer naar de menselijke maat wat wonen betreft. Op de weg omhoog naar Twin Peaks groeien boomvormige Slangenkruiden (Echium, jawel, bevestigd door twee tuinlui in de botanische tuin van het Golden Gate Park). Blauwe pluimen tot 3 – 4 meter hoog, een prachtig gezicht. We beginnen gelijk aan een stadsrondrit: de Golden Gate-brug van Jozef  Strauss, architect uit 1937. We horen verhalen over de aardbevingen van 18 april 1906, 5.20 uur ’s ochtends en in 1989. De brug is indrukwekkend. Verder naar het Golden Gate Park en het Cliff House aan de zuidkant van de baai. Op enkele rotspunten voor de kust zien we bruine pelikanen en Brandt’s aalscholvers en meeuwen. Van plusminus 12.00 uur tot zes uur crossen we met de bus door de stad, zien ook Lombardstreet in kronkels naar beneden komen.
Avond in San Francisco. FOTO Hotel Fairmont 
’s Avonds om 18.15 uur kruipen we weer in de bus voor de ‘night tour’. We lopen door China town door de ‘tenderloin area’ (i.e. de hoerenbuurt) en gaan de andere brug over om vanaf een hoog punt de nachtelijke skyline van San Francisco te zien. We hebben tenslotte een heerlijk uitgebreid diner op een van de bovenste etages van het Fairmont Hotel, een prachtig oud hotel, pas opgeknapt met een verpletterende lobby vol nepmarmer.
De lobby van het Fairmont Hotel. Foto Hotel

 In ons eigen hotel hebben we vissoorten als voorgerecht, soep, en kunnen kiezen uit Chinese specialiteiten en\of Amerikaanse roastbeef met groene asperges als hoofdgerecht. Het dessert (gebak) is ook niet te versmaden. Ook zien we de enorme lobby van Hyatts Hotel.
De foyer van hotel Hyatt in SF  zover het oog reikt.  Foto Hotel

 Met buisliften en een enorme waterpartij. We slapen goed en slapen dinsdagmorgen zelfs uit tot 08.00 uur en hebben een gratis ontbijt. De hele dag hebben we voor onszelf . Eerst naar Union Square, waar we het truttenwarenhuis (peperdure zooi) Neiman-Marcus bezichtigen. Dar is een hele mooie glazen koepel. Niet zo mooi als het gebrandschilderd glas van de Saint Mary’s  Cathedral, die we bij de stadsrondrit om half vijf even binnengingen. Een echte mooie moderne RK Kerk.

De fameuze Cable Car van San Francisco.  Foto Internet.
 In de buurt van Union Square hebben we voor 2x2 dollar in de Cable Car gezeten op Powell Street richting Market. Daar hebben we bus 21 via Fulton naar het Golden Gate park genomen. In die bus troffen we een jongeman met twee Paphiopedilum-orchideeën in een potje naast zich op de bank. Hij bleek een orchideeën-freak van speciaal de soort Vrouwenschoen en kennelijk de vriend van Dee Dee Flores, want we kregen haar kaartje met email-adres en een orchideeënwebsite van deze enthousiasteling. In dit Park, Golden Gate, waarvan we enkel de oostkant bewandelden zagen we veel  Acanthus mollis. In het Natuurhistorisch Museum in het park lunchten we voor 12 $$ met sandwiches. Het museum bevatte gebruiksvoorwerpen van Hopi,  Navajo en anderen en juwelen. Ook enkele dinoskeletten (Megalosaurus en enkele andere vleeseters (T. rex in de grote hal en een slinger van Foucault. In de botanische tuin zagen we de redwood Trail met Sequoia sempervirens en Sequoiadendron giganteum. De lange naaldjes zijn van S. sempervirens en de korte van S. giganteum. Boomvarens ook. Habenaria-orchideetjes (lichtgeel). Een grijze eekhoorn liep over onze bank en kwam een pootje op mijn hand leggen, zo gewend aan menen is hij of zij. Een blauwe , hemelsblauwe ekster (aan het geschetter te horen en het hippen te zien) en veel duiven. Ook de afdeling Californië bekeken we en om 18.15 uur waren we terug in het hotel. Twee uur gerust en toen bij La Mexicana twee burrito’s met ‘chips’gegeten voor 11 $$ met fris water. Dat is nog eens goedkoop. Nu heb ik voor mandag 15 mei helemaal Pier 33 vergeten op de Fisherman’s Warf. Daar hebben we toch een uur gesleten, omdat we niet met de boot meewilden. De zeeleeuwen van Pier 33 zijn wereldberoemd. Plusminus 300 mannelijke dieren op 4 x 11 houten vlotten. Ze maken een hels kabaal met blaffen en bonken. Een soort herensoos voor zeeleeuwen. Nu is het 21.00 uur en stop ik met dit verslag.
PS
 Op weg naar SF kwamen we vlak voor San Jose door  een plaatsje dat zich ‘Garlic capital of the World’ noemde. Knoflookcentrum van de wereld. Met een Garlic-festival, knoflookwijn en knoflook-ijs. Bah!!

BUNTER