donderdag 16 mei 2013

Bunter in de tropen XVII



Een blik over een kleine baai langs de kust van Bocas del Toro, de stierenbekken. Foto BUNTER



Loos brandalarm
in een lege kamer,
Regen, regen en weer

kreeftensoep


Donderdag 20 november 2008; op de zolder van Don Chicho voor de laatste nacht in de kotjes 21.15 uur.


Deze donderdag is heel vroeg begonnen. Met het afgaan van een vals brandalarm in kamer 46 waar niemand slaapt. De hele zoldergang staat in no time in pyjama c.q. ponnetje c.q. babydoll en iedereen heeft schik. Pieter van Britt gaat op zoek naar het hotelmanagement en weet een forse zwarte man op te snorren die na een kwartier aankomt met de verkeerde sleutelbos. Intussen is het hoge, doordringende gepiep achter de deur al een paar keer gestopt en weer begonnen.
Ik benoem mij zelf tot jury van de Summum leukste-pyjama-competitie en wijs Solange van Arjen unaniem aan tot winnares in haar dunne,  roodwitgestreepte en strakke slaapuitfit. Bovendien kunnen we nu de roodwitte zebra toevoegen aan onze lijst van nieuw ontdekte wilde dieren in de tropen. Van harte proficiat, lieve Solange, deze vermelding in dit dagboek is je prijs. Bij de pyjamacompetitie blijkt dat Ine haar limoengroene pyjamajasje links aan heeft met diverse etiketten aan de buitenkant. Dat levert helaas zeer weinig punten op!
  Kamer 46 blijkt van Marcha onze reisbegeleidster te zijn. Zij is niet in het hotel aanwezig, omdat ze bij een vriendin op het eiland slaapt. Ze schaamt zich daarvoor, omdat ze ’s nachts eigenlijk bij de groep hoort te blijven voor onvoorziene gevallen, ziekte enz. Im Falle eines Falles, zegt de Pruis. Absoluut niemand valt haar hard, maar ze nam wel een risico!

Kijk, zo doe je dat bij herhaald vals alarm: afrukken die rookmelder!! Foto BUNTER


  Intussen heeft Osmin – aan deze operafiguur annex harembewaker uit Mozarts ‘Entführung aus dem Serail’ doet de hotelgedienstige mij denken – de deur met een tweede sleutelbos geopend. Hij trekt de opnieuw zwijgende brandmelder bruusk van het plafond en als het ronde, witte, plastic doosje opnieuw begint te loeien, verwijdert hij de batterij. Rust keert weer op onze eilandzolder. Iedereen zweeft in pyjama terug zijn of haar kamer op en begeeft zich opnieuw ter ruste. Een vals brandalarm is het omgekeerde van een black-out. We vervallen dus van het ene uiterste in het andere. Het valt ons nu op, dat op deze houten zolder nog maar 1 functionerend rookalarm is en wel op de overloop, waar ik nu zit. Op alle kamers in de gang zijn alle alarmdoosjes afgerukt.

Deze drie foto's geven een indruk van onze krappe behuizing op de zolder van Don Chicho op Bocas del Toro voor de kust van  Panama. Links in rood de noodverlichting bij stroomuitval, in het midden het 'riante' schijthuisje, zoals ze dat bij ons nu eenmaal noemen en rechts is de plek van de airco zichtbaar aan het witte streepje boven het hoofdeinde aan de rechterkant. Vandaaruit bliezen de hele nacht koude winden over mijn moede lijf. Foto's BUNTER

  We slapen door na het brandalarm, wonderbaarlijk, en zelfs uit tot half negen. We ontbijten op het aanlegsteigertje van Lilly’s restaurant in het lekkere straatje van Bocas del Toro. Ine met een vegetarische omelet en ik met een moot Red Snapper in Caraïbische kruiderij met een plat broodje erbij. Ik heb niet met vis ontbeten sinds de kippers van het Britse ontbijt van de Nato-oefening Certain Strike bij Hannover in de kazerne Ostenholz, waar het Allied Press Information Centre gevestigd was onder commando van full colonel Beaugnez. We betalen Lilly 12$.
   
Het regent nog steeds vandaag, maar niet heftig, wel gestaag. We bezoeken de panaderia voor vier heerlijke ananasflapjes van de Chinese mevrouw die vriendelijk lacht op mijn begroeting: zao3chang4hao3tai4tai! 早上好,太太!, Goede morgen, mevrouw! Geweldig hier wat Chinees kwijt te kunnen. Bijna alle voedselzaakjes langs de Mainstreet blijken in handen van Chinese mensen. Ine las dat dat nakomelingen zijn van Chinese spoorwegarbeiders aan de grote O-West-spoorlijn in Amerika (V.S.). Zij zijn bijna allemaal weggepest door de Ammies en hebben hun heil zuidelijker gezocht. Terug naar de kamer voor de 'boots' en de poncho en dan op weg om ons dorp heen dat eigenlijk op een kaap of schiereiland van Isla Colón ligt. Over een 1,7 kilometer lange dam bereiken we langs de ‘morgue’ en het kerkhof met veel verweerde naamborden, het grotere Colón dat vooral agrarisch blijkt.
Een toevallige ontmoeting  op weg naar de onbereikbare Bocas: een gaucho op een met touw en snoer getuigde merrie met haar veulen bij zich. Foto BUNTER

 Eerst passeren we nog het Smithonian Institute for tropical Research (ze doen ook opgravingen), maar dat is pas om 15.00 uur open voor rondleidingen en publiek. Ook is er links van de weg een private (privé) botanische tuin, maar die is enkel op maandag en vrijdag open en verder op afspraak. We roepen de tuinman aan (lastima), maar die doet niets voor ons. Ach, de bermen op dit eiland zijn botanisch genoeg voor mij.


Het is niet zo heel lang geleden hoor, dat in ons eigen Europa de wegen er ook zo uitzagen. Toen betaalden we wel nog de tiende penning of tienden, dat is precies tien procent belasting. Te voet gaat het nog als je goed oplet, maar met de auto (zie links beneden), Ojojojojoj.  Foto BUNTER 


 Ik vind prachtige witte lelies met smalle, lange blaadjes en lange meeldraden, opstijgend uit een lichtgroen Clivia-achtig bladrozet. Ik zie veel witte sterbloemetjes met een hele lange bloembuis en een orchideeachtige bloembladschikking zonder lip. Ik zag dezelfde bloemen bij de waterval van Gustavo. Ik zag ook apenbroodbomen met hun grote eikenbladeren en groene kogelvruchten en de bomen met ‘rommedoe’-vruchten (wit met bruine domino-ogen) die de Bribrimedicijnman ons demonstreerde. Er waren ook gele boterbloemen met een Oenothera-achtige lange doosvrucht (Teunisbloem). Enfin: fuck dus off met je botanische tuintje.

 We liepen nog een stuk de middenweg van Colón op, maar het land bleef agrarisch. Later hoorden we van mensen van onze groep die per taxi op weg naar de noordpunt waren gegaan, dat ze die niet hadden kunnen bereiken omdat er te veel water op de weg stond door de regen, maar dat er wel verderop meer echte natuur was. Soit.

 Terug bij de bank en de complete vuilnisbelt slaan we – het is intussen helemaal droog geworden en zelfs tropisch vochtig benauwd en ook weer gaan druppelen – de weg naar de resorts en de playas in en landen bij resort Playa Tortuga.
Het plaatselijke vuilnisbeltje van Bocas.  Foto BUNTER  


 We hebben geen bandjes, maar mogen toch in de eetzaal lunchen. Een prachtig complex. Een sandwich ham-kaas met papas fritas voor elk en café con leche en thee voor 16,50 $. Valt mee. Dan hobbelen we weer terug over de dam tussen Colón en Bocas en laten de echte Bocas ongezien. Dat zijn de ‘stierenmonden’ op een klein vogeleilandje aan de noordkust van Isla Colón, waar twee langwerpige gaten in de rotswand geslepen zijn door de zee. We kregen er een mooie foto van in de Bribriwinkel. Lekker geslapen op de bank met een dubbel uit een andere stoel gebietst kussen en dan om ½ 7 naar El Limbo on the Sea opnieuw voor de soep met halve kreeft. Nog beter dan de eerste keer. Ine neemt een vegetarische salade. We krijgen cocktails en rum en komen op 27$ uit met thee na. Intussen zijn Pieter en Adrie, Solange en Arjen en Ria M. gepasseerd. De dolfijnentrip was een succes, horen we,  en het snorkelen iets minder door de stroming. 22.35 uur Basta!
BUNTER  

Neem aan het slot van donderdag 20 november 2008 in Panama een lekker stukje Bri-bri-chocolade van Bunter. Speciaal toebereid om als proviand mee te nemen. Smelt niet en geeft heel veel energie bij tropisch regenweer. Foto BUNTER


                      

Geen opmerkingen: