vrijdag 24 november 2017

Bölles Bunter in ut Wèld Weste, nommer ach,

Zo ligt Death Valley voor je!  Foto BUNTER

Van de Doodsvallei naar de grootste
 kermis
 ter wereld, Las Vegas, de weilanden
Het Barbary Coast Hotel foto BUNTER

En zo ziet de Las Vegas kermis eruit Foto BUNTER
Vrijdag 19 mei 2000 in Bryce CanyonPines, kamer 222, in Bryce Canyon Utah om 22.20 uur. Ik moet donderdag 18 mei nog inhalen, toen we van Visalia, Californië via Death Valley naar Las Vegas reden. 600 kilometer. We ontsnapten bij de Mexicaan in Visalia voor ons gevoel nog aan een wisseltruc.
  Er kwam een vrolijke ober op ons af die wilde weten waar we vandaan kwamen en welke talen we spraken. Hij sprak zelf  anderhalf woord Duits. En na onze salades kwam hij terug met het verhaal, dat hij buitenlandse bankbiljetten spaarde. Ik begon al kromme tenen te krijgen en ja hoor: hij gaf os ook wisselgeld van 50 $ terug en ja hoor 10 $ te weinig. Intussen verkocht Ine hem een Hollands biljet van 25 gulden voor 12 $. Daar stonk hij in en gaf ook nog keurig de 10 $ terug.
  Op weg naar het echte Wilde Westen verklaarde reisleider Erik ons ook nog de betekenis van Jeans (het blauwe katoen, dat Genovese matrozen (uit Genua) droegen en ook van Denim ( de Nîmes, katoenstad in Frankrijk), meegenomen door Levi Strauss uit Duitsland en Frankrijk naar Amerika. De rit naar Death Valley was een lange door een vrij dor landschap. Erik en Rudy dachten een snelle doorsteek te vinden, maar reden zich vast in de Mojave desert en liepen ons een vertraging op van een dik uur, helemaal terug naar California City.
  Grote bergketens die enorme, dorre vlaktes insluiten, heel laag gelegen, opgedroogde meren, boraxfabrieken, een parkeerplaats voor kapotte vliegtuigen. In dit landschap nauwelijks een poel water, zoals die in SF op de Embarcadero, waar een vogeltje aan het verdrinken was. Een van onze reisgenoten trok toen schoenen en kousen uit en redde het diertje. Ik droogde het af met mijn zakdoek, zette het in een plantenbak, maar zag dat ik het beter de nek kon omdraaien. Kale plekjes op de onderzijde en totaal verstijfde pootjes.
De befaamde Yoshua tree, eigenlijk een boomlelie in de woestijn. Takken en stam neigen naar het westen, Foto BUNTER


  In de Mojave desert zagen we veel Yoshua trees, familie van de Yucca en daarom officieel Yucca brevifolia. De boom de Mormonen de weg naar het westen door de woestijn. Er groeit altijd een ‘mannetje’ in een grote kring van vrouwtjes, die lichtgroen in de knop stonden. De wortels van Y.  brevifolia verspreiden een giftige stof in de bodem om andere planten op afstand te houden. We zagen ook de Trona Pinnacles , een rijtje lava-stalagmieten, onder de waterspiegel ontstaan door het uittreden van lavastromen. Kort voor  Death Valley  zag ik bij een fotostop nog een Datura of Doornappel langs de woestijnweg staan. Een Datura wrightii of secret Datura  , las ik later ergens, zeer giftig.
Mojave woestijn, een eindeloos oord van vreselijke droogte en hitte. Toch leven er nog planten Foto BUNTER


In Death Valley leefden de Soshones en in Yosemite de Ohwahneechee- Indianen. De opvallendste eigenschap van DV is de temperatuur. Stralende zonneschijn en 100 graden F(ahrenheit), dat is ongeveer 36 graden Celsius. Van 15.00 tot 15.30 uur waren we er en we lunchten er met een heerlijke sandwich, eerder gekocht. Om half zeven arriveerden we in Las Vegas, ligt ook niet echt in een woeste woestijn, maar is omringd door bergen. Zelden heb ik op aarde een grotere kermis gezien van gokhallen, lichtreclames, wedding chapels (40), hoererij via boekjes vol naakte call girls (in 20 minutes), attracties als achtbanen, getingel, lichtjes, gerammel en verkeersdrukte op de Strip. En dat na het prachtige uitzicht bij Zabrisky point op de Gouden Vallei bij Death Valley.
Een waterballet in Las Vegas tussen de hotels; eigenlijk meer een bewegende fontein. Foto BUNTER


  Achter Erik aan renden we eerst naar het Belaggio Hotel, zeer sjiek en duur, waar om half acht een soort waterballet van omhoogschietende en draaiende fonteinen begon. Daarna door naar Caesars Palace, waar je door het oude Rome kunt banjeren met een enorme ‘Trevifontein’en een daglichtgefakede grote blauwe hemel zien. Daar zagen we te dikke vrouwen in tunica’s bedienen. We zagen ook een show over de ondergang van Atlantis met veel vuur en lichteffecten ( Wat heeft A. met R. te maken?). Toen snelden we door naar het Mirage Hotel voor de binnenkant en de vulkaan die uitbarstte. We gingen per bus naar down town Las Vegas om daar de show van de twee miljoen lichtjes te zien tegen de overkapping van Fremontstreet. Hurry terug naar het Adventure Island Hotel om op het meer de piratenshow te zien (Engels schip tot zinken gebracht!). En tenslotte naar The Venice.
Alles is nep in The Venice in Las Vegas, zelfs de mooie blauwe lucht met witte wolken. Typisch Amerikaans?  Foto BUNTER. 

 Venetië, nagebouwd met overdekte bruggen, het San Marcoplein zonder de San Marco-kerk, het Dogenpaleis en ook weer de blauwe daglichtkoepel met wolken over een soort binnenstad vol winkeltjes met peperdure spullen. Las Vegas is, zoals onze Engelse gentleman James zei: “Hell on Earth”. We sliepen in het Circus Circus Hotel, kamer 11.720 in de Skyrise tower (760 $ per nacht!).

II

Vrijdag 19 mei 2000 in Bryce Canyon Pines, kamer 222, in Bryce Canyon Utah. En Vandaag ging het naar de Mormonen in Utah via de Virgin Canyon in Arizona, naar de indrukwekkend Zion Canyon (Ook van de Virgin) en naar de Bryce Canyon, een fantastisch landschap  van Hoodoos, hoeden van kalksteen op zo beschermde peilers van zandsteen. Ik wandelde met Erik en tien anderen naar beneden 1000 meter de canyon in en weer 1000 meter omhoog, steil en moeizaam. Prachtige, onvoorstelbare rotsformaties en als opvallendste plant de Mahonia in dwergvorm.
De beste plek die we konden vinden bij 36 graden Celsius: in de schaduw op een lekker bankje.  foto BUNTER

 Van alle parken hebben we folders en kaarten gekregen. De Zion Canyon is zo diep, nog dieper dan Yosemite. Hoe moet de Grand Canyon dan uitzien? Vandaag 420 km gereden en in Utah de tijd een uur later gezet. Morgen maar 200 km en de Arches bij Moab met een wandeling. Niet vergeten: de Cowboy cook-out bij Bryce Canyon met de Dansie family en de Indianen nog beschrijven.
 Op de volgende pagina van mijn reisdagboekje heb ik een poging gedaan om de geologie van het canyonland in het verre westen van de VS in zijn formaties op een rijtje te zetten. Dat is mislukt en onoverzichtelijk geworden.         
BUNTER        


















Geen opmerkingen: