maandag 19 oktober 2009

Bunter in de tropen 5





                                             Bunter tropical




Mijn eerste stappen
in een echt regenwoud




Zondag 9 november 2008, 20.45 uur, Kamer 32, hotel Los Cipreses, Santa Elena bij Monte Verde.
Ja, vandaag is de dag: het eerste lijfelijke contact met een tropisch regenwoud, in het bijzonder een Costaricaans nevelwoud op 1800 meter hoogte. Om half negen rijden we weg naar de plek aan de rand van het nevelwoud waar we voor 15 $ pp binnen mogen om ongeveer 2,5 uur te wandelen door het bos. CD noemt de algemene weelderigheid van de begroeiing als meest treffende eerste indruk. Hij noemt ook afwisseling van stilte en veel diergeluiden. Het enorme gezoem van veel insecten, het glimmende groen van het gebladerte, de elegantie van de grassen.










Het eerste punt is voor CD: weelderig groen. Wij hebben de helft van onze wandeling over breed 3-5 meter bospad gelopen, verhard met brokken steen. Als je in een rechte lijn voor je uitkijkt, is het net een Europees bos, maar als je omhoog kijkt, dan slaat die weelde toe. Boomvarens veel en bomen met een kastanjeachtig blad, dat je ook veel op de grond ziet liggen. Van groen helemaal bruin geworden, maar nog vol aanwezig. Geluid: fluitende en kirrende vogels, hard, maar niet voortdurend. Soms roepende brulapen. Geen insectengezoem, hoewel iets met een harde zoem Ine om het hoofd vloog, even. Geen stank van rottend materiaal, hoewel er onder onze voeten behoorlijk gerot wordt. Wel ook: glimmend gebladerte in alle kleuren groen, voornamelijk veroorzaakt door veel regen vanaf ± 10.00 uur. De nevels stegen behoorlijk op in het woud. Ook geen verstikkend warme temperatuur: hooguit 18° graden C. dat komt door de laatste maanden regentijd. In de droge tijd is het er heel warm. Weinig zwammen gezien. Ook weinig dieren overigens, twee neusbeertjes in totaal, maar wel als voedseldiefjes.















Een had er een zakje chips gestolen uit een kraampje op een rustplek en ging dat zitten opsmikkelen op een zijdak van de souvenirwinkel. Een tweede dronk het suikerwater in de kolibrietuin op door de flessen om te keren. Er kwamen toch nog 3 kolibries opdagen na de overval. Geen quetzal, die groenblauwe koning van de avifauna in Costa Rica en Guatemala. Wel had een ander groepje hem gezien meteen na binnenkomst in het park rechts in het bos. Wij niet. Wij zagen de video van Masha, gemaakt door het kijkkanon van een echte parkgids.
Wij zijn op tijd terug en gaan lunchen in het dorp waar Masha en Max een restaurantje tegenover de bushalte binnengingen. Het bleek en goed en goedkoop te zijn.
(’s middags) Tijdens de wandeling nemen we een grote hangbrug na (vanaf) het brede hoofdpad (het inslaan van) een smal klimmend pad, dwars door alles heen, alsof je met dragers achter twee klewangzwaaiers loopt. Het woud komt nu wel heel dichtbij. Op de brug op 60 procent ontdek ik in neen boom vlakbij de reling een bloem aan, die zeer recent is opengegaan: rose met wit als steunkleur en groot 2,5 cm in het vierkant. We gaan na de brug een tijdje steil naar beneden en komen wer op sendero El Camino uit. Terug naar de receptie en dan lunchen en koffie drinken op een overdekt balkon boven en souvenirwinkel. Dan verzamelen bij de Firma Selvatura (versta: avontuur in het woud) voor een tocht over 8 hangbruggen dwars door de hoogste kronen van de bomen voor allen en voor de durfals de canopytour: aan 15 kabelbanen via een oog en beveiligd met een korset door de boomkronen razen zonder veel te zien natuurlijk.




Wij zien op onze tocht 5-6 orchideeën soorten, waarvan de smalbladige witte met de felgele tong en het rostrum de opvallendste zijn, spruitend uit een 2 aan 2 bladstengel. Zeer kleine geeltjes op de hoek van de souvenirwinkel op een boom. Zeer kleine paarsjes in de ondergroei langs het pad naar de kolibrietuin en hele kleine witjes met draderige blaadjes zomaar ergens op de grond. Een mooie oogst voor het forse regenweer. Terug in het hotel rond 5 niets meer gedaan behalve lekker gelezen, kaartgelezen en gerust. De tocht per bus en Selvatura-busje omhoog het nevelwoud in was maar 6 km, maar duurde lang, omdat de weg heel slecht was vol modderkuilen. Ik ga nu pakken! We hebben vanavond lekker gegeten in de eetzaal van Los Cipreses: cassado met een flinke lap vlees. Dit is bonen, rijst, groenten sla en vlees!
Morgen ontbijt om ½8, vertrek om ½9.
BUNTER

Geen opmerkingen: