vrijdag 13 maart 2009

Chinees dagboek, deel XXII


Chinees dagboek, deel XXII

(zhōng)(guó) ()()()(èr)(shí)(èr)()()(fen)

Met Bunter op weg naar Beijing! XXII


De keramieken

krijgers in 西安

van keizer Qin






(西安)

二〇〇六年五月十日星期三21.07 uur

北京。

(Xi-an) Beijing, woensdag 10 mei 2006.


Gisteren is onze jongste zoon Pepijn in Enschede 26 jaar oud geworden. We hebben hem dinsdagmorgen g-sms-t met felicitaties, maar nog niets teruggehoord. En nu zitten we alweer een hele dag in 北京 bij te komen van onze eerste excursie naar de Hemelse Tempel en de Verboden Stad.

Maar eerst nog terug naar de tweede dag in 西安, waar we buitengewoon succesvol waren met mijn inkopen.

In de foreign language bookhandel (sic) aan de Ooststraat in Xī ān, waar we met een karaktervolle notitie van gids Carol heengingen met taxi vond ik: een heel dik woordenboek voor 72 元,twee dozen met interactieve CD-roms voor niveau 1 en 2 en een boekje, waarin bijna 200 moeilijke karakters werden uitgelegd en geanalyseerd. Alles bij elkaar voor nog geen 400 , dat is dan 40 euro. Ine vond nog een vegetarisch Chinees kookboek. We lopen heel blij om de Bell en Drumtower te vinden, maar een 'domme' Chinese stuurt ons precies de verkeerde kant op. Na drie blokken hebben we het Chinese toverwoord gevonden: zhōnglóu en de karakters en de antwoorden kwamen ook meteen. We hadden het zo gevonden en het was allemaal precies zoals ze zei!



We zijn eromheen gelopen, niet omhoog en verder een kriebelig Moslimwijkje (foto) in vol merkwaardige eettentjes, slagertjes en andere sprookjesfiguren. Ine koopr er een felrode, 100% zijden nachtpon en nog en sjaal voor 50 元。Ik bijna een Mao-zakhorloge: ik doe het niet omdat M. een boef was. Een hele grote. 30 miljoen Chinezen stierven als ratten vanwege de Grote Sprong Voorwaarts. We \in heel weinig kopdoekjes en ronde dopjes in deze wijk. Terug om ½6 in het hotel, niks gegeten, maar we moeten om 20.40 de nachttrein naar Beijing halen met zijn allen en de koffers. Dat lukt na het roken van een tuitknakje samen met pijpenBert Cohen. We hebben in de softsleeper eindelijk aan elkaar sluitende slaapplaatsen gekregen en wij slapen in een 4-sleeper met Ernst en Mariska. Om 6.35 uur ’s ochtends komen we aan in Beijing, precies op tijd nen dat over een afstand van 1200 kilometer. Dat doet de NS de Chinezen zeker niet na!




Maar, ach, ik heb het terracottaleger vergeten in Xi-an. Daar gaan we de eerste dag in Xi’an meteen naar toe. Om eerlijk te zijn: het is daar allemaal prachtig aangelegd en overbouwd rond de grafpyramide van de eerste keizer Qin, die China verenigde in ± 200 v. chr. en die China ook zijn naam gaf Qin-a. Twee dingen leer ik er, afgezien van de omvang van de eerste en derde hal. (fotootje)


a) De terracottasoldaten zijn allemaal kapotgeslagen geweest door woeste rebellen die de keizer verjaagden*.

b) De grote lemen dijken tussen de uitgegraven sleuven zijn bedoeld om steunbalken te dragen om de sleuven ondergronds af te dekken met grove matten. In put 3 is dat goed te zien. En verder zijn er rond de allang bekende Qin-piramide als mausoleum van de eerste woeste keizer nog 600 bijgraven gevonden van hovelingen enz.



De film vooraf aan het museum maakt de historie heel duidelijk; het is een sta-film in de rondte van 15 tot 20 minuten. Chinezen en ook presidenten van over de hele wereld laten zich als leemgebakken generaals of soldaten namaken. Het diner met dansshow uit de Tángdynastie 6-800, China’s grootste bloeitijd, ’s avonds is erg leuk. Veel Chinese muziek is op natuurgeluiden gebaseerd: het fluiten van vogels, het gesnater van eenden en zo is het ook met de dansen. Vooral de eerste dansnummers met prachtige decors konden mij zeer bekoren. Vlak voor de show worden wij werkelijk volgepropt met dumplings, gestoomde deegballetjes met hartige inhoud en soep. Heerlijk, heerlijk!



Ine slaapt maar twee uur in de softsleeper naar Beijing. Ik schrijf Jung Changs nieuwe boek op: “Mao, het onbekende verhaal.”

En de aankomst in B. is klote met een rietje. De bus staat er niet en onze lokale gids Frank stuntelt. Nog 20 minuten wachten zegt de gids.




De stadsmuur van Xi'An


BUNTER

Geen opmerkingen: