donderdag 19 december 2013

Donderdag 19 december 2013

Dagelijks gedacht:

Stonehenge, Gaya en wobbelen

Morgen, vrijdag 20 december, is het de allerkortste dag van dit hele jaar op onze breedtegraad. Midwinter, al geven de temperaturen buiten daar nauwelijks aanleiding toe: rond de acht graden Celsius, boven nul en een graad of vier, vijf boven nul in het holst van de langste nacht.
Heel vroeger, in de Steentijden, was je een hele piet, als je op een dag kon zeggen: vandaag is de kortste dag. Vanaf deze dag is er elke dag een minuut of zo meer licht en gaan we naar warmere tijden toe. Over drie manen of maanden kunnen alle boeren weer met ploegen en zaaien beginnen. Op basis van deze kennis hebben eeuwenlang priesters, krijgers, zogenaamd edelen en geleerden de dienst uitgemaakt. Op de een of andere manier konden ze met behulp van steencirkels of ook paalcirkels en schaduwen of zonnestanden precies bepalen, wanneer de boeren weer aan de gang moesten om het hele volk op termijn te voeden, voordat de oude voorraden waren uitgeput.
Alleen bij de Maia's op Yucatan in het Mexicaanse Midden-Amerika ging het ooit mis. Rond de achtste eeuw na Christus mislukten daar enkele jaren, misschien wel vijf of tien, achter elkaar de oogsten door droogte of teveel regen. Daarop besloten de boeren die arrogante priesters weg te jagen, de legers af te schaffen als nutteloos en hun eigen plan te trekken in het oerwoud. Alle prachtige piramiden, tempels en andere bouwsels lieten ze doodgemoedereerd overwoekeren door het woud.
Nu is deze primitieve vorm van astronomie geen geheime kennis meer, waarop hele regimes en machtige rijken gebouwd kunnen worden.
Nu schieten we de sterrencamera Gaia vanuit Frans Guinee de ruimte in om een miljard zonnen (lees: sterren) in ons melkwegstelsel te fotograferen en in te meten. Dat is een procent van alle sterren in ons stelsel. En hoeveel melkwegen zijn er in ons hele heelal? Nog steeds ontelbaar, dacht ik. En toch is Gaia zo krachtig dat hij een euromunt op de maan vanaf de aarde scherp in beeld kan krijgen.
Ja, zei astronoom Snellen te Leiden: "Je zult zien dat vele sterren 'wobbelen'. Ze stralen soms wat meer en soms wat minder. Dat betekent dat er planeten omheen kunnen draaien. Planeten zoals onze aarde.
Krijgen we dus ooit antwoord op vragen als: zijn we alleen? Waarom zijn we hier? Ooit, maar dat duurt nog heel lang. Mieke Telkamp zingt sinds 1971 bij veel begrafenissen "Waarheen enz.?" en dat zal ze nog heel lang moeten ben ik bang. Maar we zijn op weg naar het wobbelen!!

Bunter              

Geen opmerkingen: