vrijdag 8 augustus 2008

Chinees dagboek deel VI




Chinees dagboek, deel VI

(zhōng)(guó) ()()()(liù)()(fen)


Met Bunter op weg naar Beijing! VI






9.50 uur(èr)(líng)(líng)(liù), (nián), ()(yuè), (shí)()(), (xīng)()()

------------------------------------------------------------------

(2006, jaar, april, dag 17, maandag)


Naar Kanton (Guangzhou)




We hebben net ontbeten na een gebroken nachtrust. Ine had Danish pastry, een Chinese versie van croissantjes met zoete jam en ik het weightwatchers gemengd tropisch fruit en cornflakes met melk. Gisteren hebben we dus met en busje en met gids Bennie Ku de grote toer van Hong Kong gemaakt. 1- de Victoria Peak, waar “Chinese and dogs” niet “allowed” waren in de eerste Britse tijd. We gaan enkel naar een toeristisch uitzichtpunt waar je van boven over de wolkenkrabbers uitkijkt. Er staat een oude Chinees te roepen dat iedereen voor een foto in zijn 1p-riksja mag gaan zitten. Een aandoenlijk ouderwets beeld. Elders zie ik op een oude foto het vervoer ± 1900, geen auto’s, allemaal riksja’s op straat en wachtend.

We zien hier dat de berghellingen op HK-eiland allemaal afgedekt zijn met een zware laag beton, waarin gaten zijn uitgespaard voor de tropische bomen. Een heel vreemd gezicht. Er is nog een soort geiserfontein met waterstralen en veel schilderijenverkopers die me aan Eduardo doen denken. Een oude man verkoopt twee foto’s in plastic. HK anno 1952 en anno nu. Wat een ontzettend verschil. Het HK-eiland is een scherpe bergrug, die de haven (vissers oorspronkelijk) op Kow Loon beschermt. We gaan verder naar een tochtje door de zee-engte tussen vasteland en HK. We gaan naar Aberdeen, een vissersdorp waar de oorspronkelijke bewoners van deze metropool nog wonen: arme vissers op boten, woonboten op het water met tv, wasmachine en alle comfort via el.-kabel op de bodem. De riolering gaat rechtstreeks de zee in. Fishfood zegt de sampankapitein, grijnslachend. Hij deelt voor foto’s ronde Chinese punthoeden en ook 1 lampekaphoed uit. Zo, de hoed met de laagste status, voor poetsvrouwen, denk ik.

Jumbo

We zien dus geen vrouwen met grote zwarte ronde hoeden met piezeltjes, geen klederdracht vandaag. Dan gaan we eten in het Jumbo Flaoting (sic) Restaurant in de haven, het grootste drijvende restaurant, geheel verroest aan de achterkant, maar prachtig versierd binnen met borduurwerk. We zitten eerst aan de verkeerde tafel, moeten verkassen voor onze simpele lunch: vis, vlees en soyablokjes met bahmi, rijst en noedels (?). Veel van onze groepsgenoten blijken niet met stokjes overweg te kunnen en krijgen een vork. Ik spreek de historische woorden: wǒ yong kuaizi chi fan (ik eet met stokjes) en de ober begrijpt het pas na ± 20 seconden (komisch effect: hij begint breed te lachen en te knikken). De lunch is lekker!

Dan gaan we door naar Repulse Bay, de sjiekste woonplek met stranden in HK aan de Z-punt, en zien een strandje, een pleintje en een nep-oude tempel met Boeddha-beelden die je moet wrijven voor geld, geluk en zoontjes en een longevity-brug en een grote vis om geld in te werpen. Er staan kolossale godenbeelden van voor het boeddhisme: de opperbeschermgoden voor de vissers, heel oud, hoewel de bouw rond de jaren 1991 of 1980 ligt. Ik kan op opschriften de jaartallen al lezen , hoera:

一九九一 1991. Het geheel is kleurig, maar stelt niet veel voor: de lokale bevolking en de toeristen willen vooral over beelden wrijven, over een brug lopen om 7 dagen langer te leven,7! En overal muntjes ingooien of beelden met parelsnoeren behangen. Er staan ook mensen aandachtig te bidden voor de reuzenbeelden: heel westers met gebogen hoofden en gevouwen handen. Dan worden we losgelaten op de Stanleymarkt. Ine heeft een hekel aan kraampjes vol snuisterijen: we gaan uitrusten op een terrasje met een koele drank. Langzaam voelen we de temperatuur stijgen, hoewel het nog steeds bewolkt is en donker. Nu schijnt de zon. Gids Benny wacht op ons in zijn piepkleine parkje langs de weg.

Stempels

Ine wil toch 2 marktstraatjes doen en ik zie mensen die naamstempels graveren voor een paar centen. Zoiets wil ik, maar later. Voor bij mijn schrijfdoos thuis. Geheel verkwikt gaan we voor het laatste stukje het busje weer in. We worden afgezet in Natan Road op Kow Loon. Daar word je werkelijk gek gezeurd door kleermakers en nephorlogeverkopers. We gaan het park achter de Moskee in en zien wat Chinese mensen daar allemaal doen op Paaszondag: dansen, kletsen, zing met gitaar christelijke liederen, trompet spelen, gymnastieken enz. enz. We zien beelden, een bomenverzameling zonder D. involucrata, maar wel met de Afrikaanse tulpenboom vol oranje bloemen (Spathodea?), die we ook van Cuba kennen. Er staan ook bomen vol paarse lelies, die orchideeënboom genoemd wordt. Ine leert het karakter voor vrucht en bloem (huā) van de plaatjes. Dan gaan we terug naar de restaurantenstraatjes. Ine wil met veel tegenzin wel binnen in een ganzen- en eendenbraderij, waar we voor mager rundvlees met een soort heldergroene paksoi kiezen, goede keus met noedels en stokjes. Ik krijg weer meer vlekken. We wassen onze handen met bacteriedodende crème en zijn gerust. Waar zijn onze eigen stokjes? Ik heb ze gevonden en in mijn rugzak gestopt. Hoeven we niet meer met die gladde plastic dingen te eten.

Salarissen

Benny vertelt honderduit over de gebouwen en appartementen, de huur- en koopprijs per vierkante voet, het uitzicht en de doorsnee salarissen en bijstand. 6-8000 HK$ is ± 6-800 euro en voor poetswerk en bijstand rond de 2-3000 euro (sic!, moet zijn 2-300 euro - bntr) . Armoe. We zien ook een RK-kerkhof dat tegenover de racebaan Happy Valley ligt. Mensen worden gecremeerd in urnen begraven, niet verticaal om plaats te winnen. Honderdduizend dollar HK voor 15 jaar. Stanley is ook een prekoloniaal vissersdorp dat zo overlopen wordt dat het niet meer zichtbaar is. Benny, onze gids van de eerste dag heette Tommy, zegt dat het enkel in december echt helder en zonnig is in HK, maar ook koud: tot 7 graden Celsius, lager niet. Als de N-winden de tropen binnenwaaien. Twee meisjes willen even Engels met ons praten en wijzen ons de weg naar de metro. We vinden Kow Loon station niet en stappen over. Ik val steeds in slaap in park, bus en metro. Om ½10 zijn we thuis Wan An!

Het is nu 4.30 uur zonnig en warmer, veel warmer in de tropen!

====================================================================

Voordat we afscheid nemen van een stukje Brits China, een paar woorden over die rare naam Hong Kong. Dat is een naam in een van de grootste Zuid-Chinese taalvarianten, de plaatselijke taal. Hong Kong klinkt als 'Mestreech". De Hoog-Hollandse versie 'Maastricht' luidt in het Mandarijn Chinees, de officiële standaardtaal:

Xiang(1)Gang(3), in karakters: 香港. Ik geef de Chinese tonen tussen haakjes in cijfers, omdat de juiste accenttekens niet uit het toetsenbord komen. De uitspraak in het Nederlands komt dicht in de buurt van 'Siejang Kahaang'. Het eerste karakter betekent 'zoet geurend'. De bovenkant laat een gierstplant zien en daaronder treffen we het vierkantje dat traditioneel de mond uitbeeldt met een streepje erin: íets in de mond. Als je een plant in je mond steekt, vooral oosterse specerij, dan kun je vaak een zoete lucht ruiken. Smaak en geur hangen heel erg samen.Het tweede karakter betekent 'haven' , letterlijk eigenlijk waterweg, gezien het linkerkantje dat drie waterdruppels laat zien en de rechterkant is geleend van het woord en karakter voor weg of brede laan, dat ook op 'ang' eindigt: xiang(4), het fonetische element, datr niet echt letterlijk genomen kan worden, zoals zo vaak. Opnieuw met dank aan Rick Harbaugh en zijn 'Chinese Characters, A Genealogy and Dictionary. Hij maakte het mogelijk om mijn lezers weer eens door te zagen over die mysterieuze taal: Hong Kong, Xiang Gang, de zoetgeurende haven.

B.

============================================================================




Kanton aan de Parel-rivier



Kanton

22.15, kamer 1409 van het Guangdong Jun Tian Navigation Hotel aan de boorden van de Paarl Rivier (sic) in Kanton (Guang Zhou). Het adres is onbekend want onleesbaar, omdat hier in het echte China de karakters duidelijk de overhand nemen. En ook de uitdossing van de mensen. Het is allemaal wat armoeiiger en slonziger. Meer bedelaars enz. Ik ben de laatste ochtend in HK de kamer niet afgeweest. Ine ging naar een supermarkt om wat te eten in te slaan voor de bootreis.




De Parel-oever


Met een bus naar de haven van HK en vandaar een klein stukje langs de kust naar het zuiden om gelijk de Paarlrivierdelta in te duiken. We varen in een luxe passagiersverblijf met grootbeeldvideo-tv ongeveer twee uur de zeer brede P-rivier op. Pas rond ½4 kunnen we de oevers goed zien en de industriële activiteiten. Een beetje troosteloos en versleten allemaal. Ine is misselijk, maar braakt niet. In Kanton moeten we nog een paar uur bussen voordat we , gelukkig in het centrum, een hotel met veel ruimere kamers vinden. Het Guangdong Jun Tian Navigation Hotel. Op de 14de slapen we. We gaan met bijna iedereen verderop eten vanavond. Heerlijk gegeten in een ander hotel met zijn allen aan twee ronde tafels met ± 6 gangen en stokjes. Een mooie dag, maar zo moe dat ik stop!

Bunter




Geen opmerkingen: