vrijdag 18 juli 2008

CHINEES DAGBOEK IV


Vrijdag 18 juli 2008



Met Bunter op weg naar Beijing! IV








Chinees dagboek, deel IV
中(zhōng)国(guó) 日()记(),第()四()部()分(fen)

二〇〇六, 年, 四月, 十五日, 星期五
---------------------------------------
2006, jaar, april, dag 15, zaterdag.
Hong Kong.

HK op foto’s vanaf de piek is veel te mooi. Wij hebben vandaag HK van de onderkant, zeg maar van tussen de benen, zogezegd. De vlucht Frankfurt-Hongkong, meer dan 6.000 km door de lucht over de Kaspische Zee en over het Tibetaanse plateau duurt inderdaad tien, ruim tien gestrekte uren, meestens in de nacht. Ellendige uren want door het eeuwige straalmotor getril en gebrom en de regelmatig terugkomende turbulentie en vooral de enorme krapte aan ruimte hebben we allebei nauwelijks geslapen op de stoelen H7 A+B. Ik heb tegen het risico van trombose veel heen en weer getrampeld naar het toilet. Er waren genoeg mensen die heerlijk sliepen en dat kan ik normaal ook in een stoel, maar niet in een vliegtuig, zelfs geen Boeiing 747-400, een bakbeest, 14 stoelen breed en 2 gangpaden. Het is moeilijk voor te stellen, dat je door naar pal ’t oosten te vliegen je zes uur verliest, later uitkomt bij het dalen. Als je ervan uitgaat dat de aarde van west naar oost draait, zodat de draaiing van de aarde als het ware wordt ingehaald en je terechtkomt in een land, waar de zon op makro-niveau eerder opgaat, zodat het daar later is. Het omgekeerde geldt voor vluchten naar het westen. Je vliegt dan tegen de draaiing van de aarde in, zodat het vroeger wordt in zonnetijd.
HK is een mierenhoop, bestaat eigenlijk alleen strikt genomen uit een eiland voor de kust van Kow Loon, volgeplempt met druk verkeer, een enorme helling naar de Peak-top en veel wolkenkrabber-kantoren. Niet echt Chinees, zeggen velen, maar de hanzi-opschriften spreken een andere taal. We staken over met de Star Ferry van Kow Loon naar HK-Island samen met de groep om een eettentje te vinden. De groep landde in een klein Chinees restaurant op de hoek van Stanleystreet en Caraïne en ik vonden een Vietnamees in Wellington Street. Beef Stew bestelden we dubbel en dat was onze eerste fout. Altijd verschillende dingen bestellen. Want de stew zat vol vettigheid en vellen, maar was met curry toch lekker! Eindelijk een goed maal na een ontbijt in de plane om 4.00 uur onze tijd, ongeveer. De mensen zijn prachtig: energiek, vriendelijk, behulpzaam met prachtige gezichtjes en blij met elk woord Mandarijn dat je tegen hen spreekt. Ze gloeien op als iemand ook maar een enkel woord van hun oeroude taal spreekt. Na de stew slenterden we nog wat door downtown naar een parkje aan de ..straat vol prachtige tropische bomen. We vonden ook een Starbuckskoffietent en een sandwich-take-out voor vanavond. De jetlag houdt me nog in mijn (sic) greep: ik ga douchen en scheren en dan te bed. Doey. Een heel opmerkelijke, maar vermoeiende dag met SMS-jes vaan de poete.
27 HK$ voor 1 koffie dat is ± 3 Euro.
Belangrijk naschrift: De kamers van het Mexan Harbour Hotel op Tsing yi eiland (no 1736), onze (sic) eerste hotel, zijn prachtig van kleurstelling en design en van sanitair, maar piep- en piepklein. Je kunt er je kont niet keren en de bedjes zijn echt hard. Het kan alleen nog maar beter worden. Ons eigenlijk hotel, ook echt downtown en geen 5 metrostations van HK-eiland met nog een taxi ertussen. Beter moet het worden. De groep, 14 mensen, bestaat voornamelijk uit oudere koppels. De familie Straver viel af door een val van de oude heer (75) waardoor hij niet meer kon lopen."

Bunter

Geen opmerkingen: