vrijdag 25 juli 2008

Heer Bunter is jarig vandaag!

Hoera!

Heer Bunter is zestig geworden, vandaag


Het zal tot in eeuwigheid of minstens levenslang zijn lot zijn: als zijn verjaardag valt op 25 juli, de feestdag van Sint Jacobus de Meerdere, dan is iedereen op trek. Dan is iedereen doende om zo snel mogelijk in het zuiden te komen. In de zon. Meestal is het dan ook op onze 42ste breedtegraad druilerig weer met langdurige regengordijnen door de straten of juist snikheet! Er komt van al zijn vijf broers en zussen, van zijn collega’s, hem nagenoeg nooit iemand ‘in the flesh’ feliciteren. Een kaart uit verre oorden kun je krijgen, van ver achter de Zwarte Bergen.

Wie denkt dat Heer Bunter zich door deze onvermijdelijkheid de feestvreugde laat bederven of iemand ook maar iets kwalijk neemt, heeft het vreselijk mis. Heer Bunter viert zijn verjaardag en hoe!

Eigenlijk is het al gisteravond begonnen, aan de vooravond van het feest, toen zijn lieve schat hem met een feestelijk oorlam verraste. Heer Bunter heeft de eerste forse klok van dit goddelijke vocht uit het Noorden van het land der Schotten en Picten tot een heerlijke slaapmuts versneden en op zichzelf getoast.
Bunters eerste gang, direct na de slag van half acht in de uchtend, het overgeleverde tijdstip van zijn verschijnen op deze aardkloot na een moeizame uitdrijving, was naar de zuid- en voorgevel van zijn stulp om aldaar het nationale dundoek driekleurig uit te hangen. Daarna volgde een copieus ontbijt met zijn favoriete Darjeeling-thee, de First Flush van de eerste hellingen van de Himalaya in de Noord-Indiase Punjaab-regio. Een zachtgekookt eitje, twee sneden lembas met Marmite en marmelade en een vers zadenrijk broodje uit de oven. Versgeperste sjuu. Honing.

Van wat er toen plaatsgreep volgt hier een poëtische impressie:

De vleugelschoenen aan, de dikke sokken en de stok gegrepen.
Dwars door durp en over spoorweg tot tussen de koele, donkere bomen,
Waar het zonlicht oplichtende damborden vol knisperend beukenblad voortovert in het halfdonker en weer laat verdwijnen.
Waar koppels buizerd luid miauwen en om elkaar heen buitelen op zoek naar thermiek in grote kringen,
Waar aan de eindelijk weer meanderende boorden van de helder blinkende Geleen een oud riddergoed uit de dertiende eeuw noodt met koffie en taart.
Vandaar de berg op tussen de befaamde pruimenbomen van Sweikhuizen
En weer steil neer tot de gulle Gasterij Terborg
In een vleugel van het adellijke complex waar lang geleden de heren van Schinnen huisden met kreunende bokkenrijders in hun kelders.
Daar geniet Bunter en zijn lieve schat van een eenvoudige doch voedzame lunch.

Hier had ook kunnen staan: Bunter maakte een feestelijke wandeling door de cultuurhistorie van zijn regio. Hij schreed door de aanpalende landerijen. Het was veel meer dan dat, want op de wandeling rinkelde gedurig zijn mobieltje en meldde zich zijn kroost uit alle windstreken van Nederland en Duitsland om hem te overladen met gelukwensen. De button met het cijfer 60 op zijn borst zwol en zwol. En dan na al die regen, die zon en die zomerbloeiers in de bermen en langs de watertjes.
Kijk, zo voel je je pas echt jarig, al komt er geen hond! En dat elk jaar weer. Dit jaar bracht de post, precies op de goede dag nog twee kaarten. Bedankt, lieve mensen, en ook belde nog eens mijn jongste broertje. Daaanke, pienie!
Vanavond wacht nog een heerlijk gebraden kapoen, ontvangt Bunter zijn beste buren in de achtertuin, geheel geïllumineerd, en smoort hij nog een heerlijke sigaar uit Cuba!
Wat voelt hij zich enorm jarig voor de zestigste keer! Wie aan deze zaligheid on line nog iets wil toevoegen: Bunter zal je innig dankbaar zijn.

Heer Bunter

3 opmerkingen:

Unknown zei

lieve bunter,
dan nog een tweede felicitatie vanuit deventer op deze heuglijke dag. wij zitten, net als jij maar zonder buren, in ons achtertuintje. wachtend op een briesje ijsselwind dat afentoe wat zweet doet verdampen en zo verkoeling brengt. boven ligt de jongste, nog heel even maar, loot aan de bunterstam haar prikjes weg te duimen. dikke tranen vanochtend na een dubbele dosis waarvan je het nut op dat moment ontgaat en niets kan interesseren. inmiddels alles pais en vree. de thee wacht naast een kaars, onze eigen motten- en muggenvanger. tot volgende week in the flesh

Anoniem zei

Paul en Marij van der Donck uit Wychen lieten Heer Bunter het volgende weten:

Marij v.d.donck heeft u een link naar een blog gestuurd:

Heer Bunter. Het is ons een waar genoegen om als goede oude achterbuur om op deze mijlpaal een toast uit te brengen!!! Wij zitten ook lekker in de tuin met een glas goede wijn voor Paul zijn neus.Ik houd het bij een frisje. Paul en Marij

Anoniem zei

Léve Laur, Trotse Bompa!



Hiel hartelik gefeliciteerd met diene verjaordaag.



Net terug van onze reis met grootse indrukken en enerverende pauzes, zijn we weer in de werkelijkheid van een kleine verbouwing in ons huis. Tijdens onze afwezigheid hebben de zonen een stukadoor aangestuurd en heeft de woonkamer een metamorfose ondergaan. Alleen ook die wacht op een vervolg: poetsen en nog eens poetsen, drogen en nog eens drogen, pas daarna verven en nog tweemal verven………….. en daarna opnieuw inrichten.

We hopen voor 20 september klaar te zijn………………….. maar zullen zeker acte de recensie geven op jullie feest. We laten weten of er ook nog nazaten met of zonder aanhang zullen opdraven.







Tot snel



Met Vriendelijke Groet

Gemma en Mart. Nafzger